Výlety pro děti hodinu od Prahy. Našich 7 tipů

04.08.2016 21:07

Pořád hledám něco podobného na internetu, pořád o tom s někým debatuji. O co jde? O tipy na výlety, kam dojedeme z Prahy tak do hodiny (záleží, v které části bydlíte), dají se podnikat i s dětmi (a některé s těmi, co jsou v kočárku) a jsou pěkně různorodé. Ideálně trochu přírody se zvířátky a trochu poučné. Další podmínkou je dobrá restaurace nebo minimálně kavárna v nejbližším okolí.

Připravena na výlet!

Tady je pár míst, kde se nám líbilo:

Zámek Jemniště nadchne milovníky sladkých pohárů, růží i procházek po klidných zahradách. V parku je minizoo, jen nosál a oslík, ale i tak zabaví. Výběr v zámecké cukrárně je podstatně bohatší. Tam se budete vracet minimálně třikrát. Pokud vám porce sladkostí a výletů nestačila, vydejte se třeba na zmrzlinu do Bystřice, vykoupat se na Měřín nebo si prohlédnout farmu Soběhrdy. Anebo se bavte jen tak přírodou. My asi hodinu očmuchávali růže, pozorovali motýlky a včely a házeli šišky do rybníku. Já si navíc vždycky ráda prohlédnu loveckou módu v tamním obchůdku a vždycky si slíbím, že příště, ale určitě, už zamluvím ten piknikový koš.

Dobříš – Kluk-bojovník? Na zámku si projděte výstavu zbraní a rekvizit k natáčení filmu o Mušketýrech. Pokud máte miminko, ideální jsou procházky v zámeckém parku, k dispozici je volně přístupný anglický s opravdu minizoo nebo luxusní francouzský náležící bezprostředně k zámku. Chcete sbírat houby, borůvky, opékat buřty, házet šišky na cíl? Jděte takzvanou královskou stezkou k altánku (Králova stolice) uprostřed lesů. Kávu si dejte v centru v Kavárně Velbloud a zákusky si dopřejte v Cukrárně a pekárně Stáňa. Jestli chcete vidět něco unikátního, až trochu kýčovitě přezdobeného, zavítejte do Malé Hraštice, kde má právě zmíněná pekárna svou domovinu. A taky restauraci a penzion. Budete překvapení, co všechno se vejde na malou náves, obzvlášť v zimě je to fascinující. Jednou jsme napočítali hned 17 betlémů!

Užitečné odkazy:

https://www.pekarna-stana.cz/

https://mapy.cz/letni?x=14.1883411&y=49.7907286&z=14&source=base&id=2024861

https://www.zamekdobris.cz/cs/zamek-dobris/kulturni-program

Hrad Červený Újezd, který možná není starší než vy sami. Historie je tam jaksi přenesená. My jsme tam jezdili hlavně na procházky s kočárkem, když jsme chtěli změnit trasu. Prošli jsme se kolem rybníka, v krčmě na nádvoří si dali dezert (třeba placky se švestkami a mákem), poseděli v zahradách a tak si zároveň prohlédli i skanzen. Větší děti pobaví nejrůznější historické programy (nepravidelně).

https://www.hrad-cervenyujezd.cz/

Jak výletíme?
Sledujte nás na Instagramu.

Láká vás návrat do historie, milujete stará řemesla a ještě víc voňavá mýdla a bylinky? Pokud stále kývete, pravé místo vaší příští nedělní návštěvy je Botanicus ve vesničce Ostrá. Ona je to vlastně vesnička sama o sobě. Malé domky, v nichž každý najde to svoje. Děti se v ní naučí drátenictví, svíčkařství, dřevořezbářství nebo provaznictví. Vy si nakoupíte kosmetiku z tamních bylinek. Tatínek si dá pěkně grilované prasátko (no, ať žije genderová vyváženost..). Mezi záhony bylin a květin pak všichni spokojeně poležíte. Deku s sebou, piknikový koš naplníte přímo tam.

https://novinky.botanicus.cz/

Říčany. Aha, cože, říkáte si, čím vás může tohle město nalákat? Mám pro vás plán: Začněte pěkně výukově. Zajděte si do muzea na výstavu brouku (ještě pár dní poběží), a v kavárně na náměstí si pak dopřejte dortík, zajděte se vykoupat na Jureček, což je prvorepublikové koupaliště, které jakoby vypadlo ze stylu Rozmarného léta. Na malou procházku je skvělá Lázeňská louka.

Ať nehledáte:

https://www.kavarnaricany.cz/menu.html

https://info.ricany.cz/mesto/regenerace-lazenske-louky-v-ricanech

Když už jedete tím směrem, určitě na D1 neminete exit Průhonice – tenhle satelit kousíček od Prahy má něco do sebe… Moje tipy: na následující večer si nakupte dobroty ve Wine Food Marketu. Oběd si zamluvte pár dní předem v altánku v restauraci Babiččina zahrada. Projděte se v Průhonickém parku. Zajděte si do Aquapalace v Čestlicích nebo do Fun Parku Žirafa, pokud jste zapomněli plavky. Víc už jmenovat nemusím, protože víc se toho stihnout za jeden den nedá. Možná najdete další důvody, proč se tam vracet, a vůbec se nemusí jmenovat jen „Makro a Billa“. Pravda, trochu si za veškerou zábavu a dobroty připlatíte.

Nefrkejte, že „zase zámek“. Žleby, to je hlavně podzámčí. Příjemná obora s daňky a hlavně naprosto fantastická show. Ukázky letu a života dravců podává tamní mistr tak, že by mohl rázem získat Cenu Alfréda Radoka. V jednu chvíli tak máte pocit totální euforie i žaludku sevřeného nervozitou, zda vám na hlavě nepřistane orel a straka vám z kabelky neukradne všechny dětské křupky a klíče navrch.

Užitečný odkaz: https://www.oborazleby.cz/

Obora Žleby
Tohle byla vážně show!

Kam se chystáme v nejbližší době? Na Blaník, do hřebčína v Kladrubech, do zahrad v Manětíně na Plzeňsku, přímo do Plzně na Loosovy interiéry a do tamní zoo, kterou miluji, na dostihy do Chuchle…

A o tom, jak jsme byli ve farmách Soběhrdy a Blaník, vám napíšu samostatný článek. 

Výletnice Míša a Mimie posílají pohledy!

 

Fotoreport z našeho poslední výletu na Jemniště:

Občeŕstvení na zámku Jemniště

Jemniště nás baví. Hlavně když si dáme pohár!