Vánoce jako v Bullerbynu aneb Proč si muži nepřejí tohle???

18.12.2017 12:42

Já nevím, kde začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají pečením perníčkům, vypráví sedmiletá Lisa v mé nejoblíbenější knížce Děti Bullerbynu. To by sedělo. Snad jen s tím rozdílem, že ve Švédsku, kde tahle hrdinka bydlí na malém statku, se pečou jen den dva před samotnými svátky, ale u nás už pěkně v listopadu. To aby se rozležely.

A jak si tak pěkně trůní v té plechové dóze nahoře na skříni, vůní perníkové koření jsou provoněné snad i záclony a všechny smsky začínají i končí pozvánkou na punč, tak se mi rozkládají v hlavě také myšlenky, co asi tak letos zabalím a nadělím.

Dárky z kategorie A – snadné, pro ženy, téměř neřeším. Inspirace všude kolem. Knihkupectví, no jasně, Johana chtěla tuhle kuchařku, a parfumerie, toť „nebezpečný“ podnik, kde nechám všechno zabalit pro Lucku i Martinu, tohle ještě vezmu vezmu Tereze, a vida, hned vedle je obchod s čaji, ty má ráda Verča. Někde v hračkářství opovážlivě narážím na limit kreditní karty a pořád nemám dárky z kategorie B -  extra náročné, pro muže „nicnepotřebujuvšechnomám“. Každoroční neřešitelný problém, do kterého jsou namočeni všichni muži v mém okolí. Bez ohledu na stav i věk. Strašně moc bych teď chtěla být u vás a vidět, jestli souhlasně přikyvujete hlavou. A pokud ne, chtěla bych tam být dvojnásob. To proto, abyste mi poradili, co věnovat. Buďte, prosím, konkrétní. Nestačí říct hodinky. Jaký přesně typ? Nebo dokonce série? Budu neodbytná, to nepopírám. Letos čerpám nápady naprosto všude. Doufám, že ten správný přijde dřív, než stačím u přemýšlení sníst všechny ty stále ještě tvrdé perníčky…

Je jen jeden malý, drobný detail, který bullerbynské Lise závidím. Ne, není to recept na perníčky, kterou jsou měkké za dva dny. Je to běloučký sníh, který sever určitě zasype.

Říkám si, jestli by si všichni muži „nicnepotřebujuvšechnomám“ nemohli přát právě ten sníh. Klidně trochu předčasně, ať zůstane pěkně ležet. Dovedete si to představit? Možná by se na nebi díky myšlenkám milionů mužů něco přece jen pohnulo. Vsadím se, že v té zasněžené krajině, u krbu s hrnkem horkého čaje v ruce, by nápady na dárky pro naše drahé polovičky určitě naskočily mnohem rychleji.  

Tak ať jsou letos pěkně zasněžené!

Míša a Stella