Mikuláši, prosím, nenos k nám ztužený tuk a éčka

05.12.2017 06:59

Drahý Mikuláši, dneska je ten den, kdy má moje dítě povoleno sníst sladkostí větší než malé množství. Stopkou je pro něj jen bolavé bříško, jenže to může začít bolet podstatně dřív, než si dovedeš představit.

Vím, že jsi na sladkosti expert a jsou tvým hlavním darovacím artiklem. Ale možná si nedovedeš představit, že by Tebe – opakuji, Tebe, svatého muže -  někdo ošidil. Že by Ti místo poctivé hmoty z kakaových bobů, kterou čokoláda bývala dříve, se stala obarveným kusem ztuženého nebo palmového tuku. Takovým, který se prohnal nikoliv čokoládovnou, ale pekelnými chemickými závody, a vlastně se tak ani čokoláda nejmenuje. Je to „pokrm s čokoládovou vůní“, „sladkost s chutí čokolády“ nebo „tyčinka s dražé s kakaem (1 %)“. Nejhorší je, že si někdo dovolí tuhle hmotu ještě vyfouknou do tvé podoby. Vypadáš při ní zcela vážně, seriózně, jak se tak díváš z toho staniolu, vzbuzuješ důvěru – to ty prostě umíš – a pak vlastně tak nějak všichni věří, že je to uvnitř dobré. Jenže spíš by to mělo mít čertovský obal.

Vím, teď asi poklepáváš svou berlou a říkáš si: Michaelo, za ta tvá hloupá slova Tě trest nemine (jestli vám to připomíná Anděla Páně, máte pravdu). Ale já myslím na naše dobro, to ty ostatně taky.

Mikuláši, vzpomeň si prosím na svůj prostý původ. Ne, není trest, že místo obřího Lega Friends přineseš jen malé Duplo. Trestem jsou brambory a uhlí, aspoň děti uvidí, kde se shání. Taky metlička může být, ne ta z květinářství za 55 Kč, ale taková, ze které neopadají bílé třpytky, když s ní čert zamrská, když vběhne na zlobivce. Pěkných pár proutků, které pěkně zašvihají. Někdy je to potřeba.

A pro ty, co nemají na krku žádné hříšky, se hodí jako dárek mandarinky, ořechy, mandle a třeba i ta čokoláda. Jen ať má ve složení jen „kakaové boby, třtinový cukr, Víš, pak úplně stačí jedna, je tak intenzivní a plná chuti, že bude našim dětem stačit pár čtverečků. Z ní bolet bříško rozhodně nebude. A ten hezký obrázek, který i Tebe v obchodě svádí k nákupům, na ní klidně nakreslím sama.

Mňam.

Tvoje maminka

 

 

PS: Kdybys mi nevěřil, tak se mrkni sám:

Oblíbená tyčinka:

Složení: bílá čokoláda 28 % (kakaové máslo, cukr, odtučněné sušené mléko, máselný tuk, emulgátor: lecitiny (sójové), vanilin), cukr, palmový olej, pšeničná mouka, odtučněné sušené mléko, plnotučné sušené mléko, lískové oříšky (5 %), sušená syrovátka, pšeničný škrob, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, slunečnicový olej, mléčné bílkoviny, emulgátor: lecitiny (sójové), kypřící látky (E 503ii, E 500ii), aroma, jedlá sůl.

Figurka plná oblíbených kulatých barevných bonbonků:

Cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, rostlinné tuky (palmový, Shea), mléčný tuk, sušený výrobek mléčné syrovátky, laktóza, emulgátory (slunečnicový lecitin, polyglycerylpolyricinoleát), sušené odtučněné mléko, pšeničná mouka, vanilkový extrakt, rýžový škrob, rostlinné koncentráty (světlice barvířská, ředkev, černá mrkev, citron, ibišek), koncentrát spiruliny, lešticí látky (karnaubský vosk, bílý včelí vosk), maltodextrin, sirup z invertního cukru.

PS2: Možná vás bude bavit číst: Manifest všech matek, jejimž dětem cpou sladkosti